گفتگو با مهرزاد صفوت مدیرعامل صنایع نفت و انرژی قشم
شرکت توسعه صنایع نفت و انرژی قشم یکی از شرکت های گروه مهندسی و ساختمان صنایع نفت (OIEC) می باشد که در سال ۱۳۷۶ با نام “شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت قشم” به ثبت رسیده و در اسفند ماه سال ۱۳۸۰ به “شرکت توسعه صنایع نفت و انرژی قشم” تغییر نام یافته است. مأموریت این شرکت در صنایع بالادستی نفت، گاز و انرژی های تجدیدپذیر تعریف و حضور آن را در فعالیت های مطالعاتی، اکتشافی، حفاری، توسعه و بهره برداری از منابع هیدروکربوری باعث گردید.
به این منظور فعالیت های ژئوفیزیک، زمین شناسی، پتروفیزیک، مهندسی مخزن، حفاری، مهندسی بهره برداری، طراحی و اجرای واحدهای فرآورشی، انتقال، ذخیره سازی و تأسیسات جانبی مورد نیاز به عنوان تخصص ها و مهارت های اصلی در این شرکت شکل گرفت.
شرکت OEID با تکیه بر نیروی انسانی متخصص، سیستم های پیشرفته و دانش فنی روز دنیا در عرصه داخلی به عنوان یک شرکت معتبر و خوشنام همراه با نتایج درخشان در انجام طرح های پر اهمیت از جمله طرح عظیم توسعه میادین شانزده گانه نفتی، مطرح است. اکنون نیز با هدف ورود به بازارهای بین المللی، درصدد حضوری قدرتمند در فعالیت های اکتشاف و بهره برداری (E&P) و تبدیل شدن به شرکت بین المللی نفتی می باشد.
این شرکت عموماً پروژه های خود را به صورت خدمات مدیریت پیمان (MC)، مهندسی، تامین و ساخت (EPC)، پیمانکاری عمومی (GC) و خدمات مشاوره و نظارت (SUP) تجربه نموده است و اکنون مفتخر است که انجام بزرگترین مجموعه توسعه میادین نفتی کشور در قالب طرح توسعه شانزده میدان نفتی برای ۹ میدان نفتی کشور را در کارنامه خود داراست.
این شرکت یکی از شرکت های برزگ صنعت نفت است که پروژه های زیادی را در کشوذر اجرا کرده است .
در حاشیه بیست و چهارمین نمایشگاه نفت ،گاز،پتروشیمی و پالایش با مهرزاد صفوت مدیرعامل گفتگویی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید .
گفتنی است صفوت مدیرعامل با تجربه و متخصص این شرکت تحصیلاتی در سه بخش مهندسی، پالایش و فرایند فوق لیسانس MBA ودکترای مارکتینگ و بازاریابی دارد.
فضای کسب و کار را در صنعت نفت و گاز کشور چگونه ارزیابی می کنید ؟
حضور شرکت های خارجی در صنعت نفت کشوذ کاهش یافته که این به نظر من خوب است چون در دهه 70 در صنعت نفت و گاز کشور هنوز شرکت ها و توسعه دهنده ها و پیمانکاران هنوز بالغ نشده بودند و گسترش پیدا نکرده بودند .درنتیجه مجبور به استفاده از شرکت ها خارجی بودیم.ولی پس از مدتی به این فکر افتادیم که در این دنیای مملو از پروژه های گسترده کجای زنجیره ارزش پروژه ها هستیم ؟
تا کی قرار است پروژه ای را فقط به عنوان پیمانکار اجرا کنیم ؟ .متوجه شدیم که پروژه های نفت و گاز یک زنجیره ارزش هستند، یعنی یک پروژه از مطالعه اش شروع می شود و سپس به مهندسی پایه و مهندسی دیتیل(جزییات) و اجرا و پیش راه اندازی و راه اندازی و تحویل و بهره برداری می رسد.
کارهای گسترده ای وجود دارد که می توانیم انجام دهیم.
شرکت های ایرانی، پس از این به تدریج توسعه پیدا کردند و هر کدام در زنجیره ارزش نفت و گاز حضور پیدا کردند.
در حال حاضر، بسیاری از شرکت های ایرانی متریال ها را خود شان تولید می کنند.ابزار دقیق و کارهای کنترلی و مهندسی توسط خودشان اجرا می شود.
بنابراین به نظر من حضور شرکت های خارجی دیگر محلی از اعراب ندارد چون خودمان داریم آن را انجام می دهیم .به عبارت دیگر ،این اتفاق باید در دهه های قبل می افتاد ولی آنچه مسلم است کارفرمایان باید به این مساله اعتماد کنند .
از طرف دیگر، در سالیان گذشته رهبر انقلاب مرتب بحث اقتصاد مقاومتی و حمایت از کالای ایرانی و رونق تولید ملی را مطرح کرده اند اما برای حمایت از آن، گروه های مختلف و سازمان های مردم نهاد باید این سیاست ها را تبیین کنند .ولی متاسفانه در این سال ها درباره این سیاست ها به گفتگو و مذاکره نپرداختیم.
در بحث رونق تولید ملی، خیلی اتفاقات بزرگ و عجیب و غریبی می تواند رخ دهد .مثلا امروزه یک پروژه در توتال شروع می شود و همه می گویند شرکت توتال در نیجریه کار کرده است .اسمش توتال است اما وقتی به جزییات آن نگاه کنید متوجه می شوید شرکت ها و کمپانی های مختلفی حضور دارند که آنها خدمات می دهند و زنجیره ارزش را کامل می کنند. مثلا شرکتی در هندوستان در حال انجام کار است و HSE و ایمنی آن در استرالیا انجام می شود .
از همه کشورهای دنیا، شرکت خدمات مهندسی جمع می شئوند و پروژه انجام می شود ما نیز امروزه می توانیم این کار را انجام دهیم. یعنی می توان از شرکت های خدمات دهنده یا محوریت و مدیریت خودمان استفاده کردتا پروژه های ما پیش برود .
نظر شما درباره استقبال بازدیدکنندگان از نمایشگاه چیست ؟
به نظرم اگر شرکت های خارجی حضور نداشته باشند و نمایشگاه خلوت باشد هم الزاما اتفاق بدی نیست نمایشگاه در حال تخصصی شدن است و متخصصان در حال بازدید از نمایشگاه هستند . اتفاقا نمایشگاه ها باید به سمتی برود که محل تضارب آراء متخصصان باشد.
حتی می توان روزی به این نتیجه رسید که نمایشگاه حتما لازم نیست فیزیکی برگزار شود و می توان آن را مجازی برگزار کرد.مثلا شما با شرکت دیگر در تبریز از تهران به صورت مجازی صحبت کنید و به نتیجه برسید. این روش های نوینی است که در حال حاضر بسیار مفید است . دنیا به این سمت می رود و ما نیز مستثنی نیستیم .
تحریم ها بر شرکت شما چه تاثیری داشته اند ؟
در دنیای امروز ،چیزی به عنوان تحریم وجود ندارد.بلکه POLITICAL CONDITION یا شرایط خاص سیاسی وجود دارد .
چند کشور در دنیا ممکن است مسائل خاص سیاسی داشته باشند که خدماتشان را به همدیگر محدود می کنند. این شرایط خاص سیاسی برای همه کشورهاوجود دارد .در گذشته با بسیاری از کشورها شرایط خاصی داشتیم. اما امروزه همه دنیا فهمیده اند که ما فقط با یک شرکت این شرایط را داریم که آن هم می خواهد سیاست های خصمانه خودش را برای همه دنیا به اجبار اعمال کند .در حال حاضر با بسیاری از شرکت ها کار می کنیم در دنیا و می توانیم از این شرایط استفاده کنیم.
مملکت ما می تواند در این شرایط بالغ شود. اگر این شرایط خاص نبود خیلی از شرکت ها از همان شرکت های چینی محصولات خود را تامین می کردند. در حال حاضر شرکت های دانش بنیان در حال کار و فعالیت هستند.
ما باید تلاش کنیم که به نقطه ای برسیم که انگشت اتهام از روی دوش دولت در مسایل اقتصادی برداشته شود دولت اصلا مسئول بازار و اقتصاد نیست.بلکه شرکت های خصوصی هستند .دولت فقط سیاست گذار است.
باید به سمتی برویم که مردم جایگزین دولت شود و انگشت اتهام از دوش دولت برداشته شود .
در حال حاضر چه طرح توسعه ای دارید ؟
ما بحث LOW COST FOREVER "کم کردن هزینه ها برای همیشه "را درشرکت راه انداخته ایم .
شرکت ها دیگر به دلیل شرایط اقتصادی اکثر کارها را انجام می دهند. مثلا ممکن است یک شرکت ساختمانی بگوید من می توانم کارهای گاز و نفتی هم انجام می دهم.ما در شرکت شعاری به نام SMART &AGILE داریم.یعنی هوشیاری و چابکی. امروزه همه شرکت ها در همه دنیا می خواهند به صورت چابک در همه پروژه ها حضور داشته باشند کنیم .
به نظر شما در صنعت نفت به خودکفایی رسیده ایم؟
ما 90 درصد در بخش نفت و گاز به خودکفایی رسیده ایم. برای تحقق صد درصدی این امر دولت باید از شرکت های خصوصی بیشتر حمایت کنند.