دکتر حمیدرضا طیبی
رئیس جهاددانشگاهی
1- لطفاً سوابق تحصیلی، اجرایی و مدیریتی خود را بیان فرمایید.
من لیسانس مهندسی خودم را در رشته مهندسی برق قدرت از دانشگاه علم و صنعت ایران گرفتم. فوقلیسانس را از دانشگاه دهلی هندوستان در رشته برق کنترل و دکتری را در همین رشته از دانشگاه برادفورد انگلستان گرفتم. از ابتدای تأسیس جهاددانشگاهی در سال 1359 عضو این نهاد و در مجموع 12 سال رئیس جهاددانشگاهی علم و صنعت بودم و در سه دوره جمعاً به مدت 9 سال است که رئیس جهاددانشگاهی کل کشور هستم.
2- لطفاً تاریخچه تأسیس و فعالیت جهاددانشگاهی را به طور خلاصه بیان فرمایید؟
تأسیس جهاددانشگاهی در 16 مرداد سال 1359 انجام شد. انجام تحقیقات کاربردی به منظور تولید فناوریهای مورد نیاز کشور در حوزههای مختلف از وظایف اصلی این نهاد است. در حوزه فنی و مهندسی یکی از زمینههای مهم فعالیت جهاددانشگاهی کار در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی و پالایش و پخش است. موفق به تولید فناوریهای متعددی برای صنعت نفت ایران و تجاریسازی کامل آنها با دانش فناوری پیشرفته ایرانی شدهایم. در حوزه بالادستی در مطالعات مخزن و زمینشناسی، ساخت دکلهای حفاری، ساخت دستگاه لوله مغزی سیار
( (Coiled Tubing، ساخت متههای حفاری صاحب فناوری و تولید این محصولات هستیم. در میان دستی در زمینه ساخت UPSها و شارژرهای صنعتی، مبدلهای فرکانسی پر قدرت (VFD)، بازوی بارگیری نفت، دستگاه SRJ جهت جلوگیری از تشکیل لجن نفتی در کف مخازن، فلوکامپیوتر و تولید مواد شیمیایی پرمصرف مثل دمولسیفایرها فعالیت داریم. تولید پودرهای میکروبی جهت رفع آلودگیهای نفتی در خشکی و کاتالیستها از محصولات ما در حوزه پایین دستی هستند.
3- گزارش عملکرد جهاددانشگاهی در سال 97 در زمینه تولید و صادرات و اجرای پروژه در داخل و خارج کشور را به طور خلاصه تشریح فرمایید.
سال 97 سال موفقی برای جهاددانشگاهی در تولید فناوریهای مورد نیاز صنعت نفت ایران بود. از کارهای مهم ما در این سال نصب و بهرهبرداری از طراحی و ساخت اولین بازوی بارگیری نفت در جزیره خارک، راهاندازی خط تولید متههای حفاری سه دندانهای، طراحی و ساخت ماشین بازیافت و زیست پالایی پسماندهای نفتی، راهاندازی اولیه دومین دکل 2000 اسب ساخت داخل تحویل شده به شرکت ملی حفاری، اتمام موفقیتآمیز پروژه کسب دانش فنی طراحی و ساخت کارخانجات نمکزدایی با ساخت پایلوت 25 بشکه در روز، اتمام پروژه کسب دانش فنی تولید کربن فعال از قیر طبیعی و همچنین دستیابی به فناوری ساخت جرمهای ویژه نسوز با کاربرد در صنعت پتروشیمی هستند. علاوه بر آن تولید UPS و شارژرهای صنعتی برای پروژههای مختلف مثل سالهای گذشته ادامه داشت. مذاکرات بسیار خوبی را هم با شرکت فلات قاره برای تولید فناوریهای مورد نیاز این شرکت داشتیم که لازم میبینم از مدیرعامل حامی ساخت داخل آن آقای مهندس بورد قدردانی نمایم.
4- جهاددانشگاهی برای سال 98 چه طرحها و برنامههای توسعهای را در دست تدوین و اجرا دارد؟
ما در سال گذشته جلسه بسیار خوبی با وزیر محترم نفت آقای مهندس زنگنه داشتیم. فناوریهای تولید شده ما که در سؤال قبل شما به آن اشاره کردم بسیار مورد تأیید و تشویق ایشان قرار گرفت. درخواست ما استفاده صنعت نفت از این دستاوردها بود. ایشان هم طی صورتجلسهای به واحدهای مرتبط خواستار استفاده از این دستاوردها شدهاند. طراحی و ساخت سیستمهای نمکزدایی سیار، طراحی و ساخت بازوهای بارگیری نفت و کاربرد مبدلهای فرکانسی در پروژههای مختلف نفتی از پیگیریهای ما جهت اجرای این پروژهها هستند. تولید انبوهتر متههای حفاری جهت انجام سفارشهای گرفته، تلاش برای اتمام پروژه بسیار مهم کسب فناوری تولید مته Pdc و اجرای چندین پروژه زیست بالایی از جمله اقدامات ما خواهند بود. اگر اوضاع و احوال مالی هم خوب شود علاقه داریم در نمایشگاههای نفت در کشور نفتخیز همسایه شرکت کنیم.
5- در حال حاضر جهادانشگاهی چه جایگاهی در صنعت نفت کشور دارد و از چه مزیتهایی در مقایسه با رقبا برخوردار است؟
صنعت نفت ما را بیشتر به عنوان یک مجموعه علمی و فناورانه موفق در تولید فناوریهای مورد نیاز صنعت نفت ایران میشناسند و تلاش ما هم حفظ این موفقیت ارزنده است.
مزیت اصلی ما فرهنگ و روحیه جهاد و تیم خوب علمی و فناورانه این نهاد و خودباوری آنها در توان تولید فناوریهای مورد نیاز صنعت نفت ایران است. آنچه ما نیاز داریم باور بیشتر مدیران و کارفرمایان به توان داخلی، میدان دادن به آن و حتی اجازه خطا کردن و سپس اصلاح مسیر است.